EFT relatietherapie

Emotionally Focused Therapie

is een vrij jonge vorm van relatietherapie, die ontwikkeld is door de vooraanstaand Amerikaanse psychologe Dr. Sue Johnson. Het is een internationaal bekende therapievorm, die ook in Nederland in opkomst is.

In de EFT gaat het om verbondenheid: partners leren weer te zeggen wat ze nodig hebben, ze leren praten over hun behoefte aan verbinding met de ander. Want een veilige emotionele verbinding met een ander is een aangeboren behoefte van ieder mens. De ander op wie je kunt rekenen en die een veilige haven is als je hem of haar nodig hebt.

In EFT wordt een relatie vaak beschreven als een dans. Tijdens de verliefdheid gaat die dans vanzelf: hartstochtelijk, elkaar woordeloos aanvoelend. Maar veel paren belanden door ruzies en onbegrip gaandeweg in een soort ‘protestpolka’ waarbij de een aandringt en de ander zich meer terugtrekt terwijl bij beiden de achterliggende angst vaak is: verlies van verbinding. Er ontstaat een patroon wat in de loop der tijd steeds erger wordt.

Het doel van EFT is weer naar elkaar toe te bewegen. Het is gericht op het herkennen en het doorbreken van het negatieve patroon, en het herstellen van de emotionele verbondenheid en de liefde tussen partners. Partners zijn niet elkáárs vijand, maar ze hebben een gezamenlijke vijand: het negatieve patroon, de negatieve interactiecirkel. Het herkennen van dit patroon en het ombuigen naar een positieve interactie zijn de eerste stappen op weg naar meer verbondenheid.

Waarom EFT?

EFT is een eigentijdse vorm van relatietherapie die gebaseerd is op de nieuwste inzichten uit het hechtingsonderzoek.

EFT werkt op een effectieve manier aan een duurzame relatie.

EFT is niet alleen relatietherapie, maar ook tweemaal individuele therapie.

EFT pakt problemen voor zover mogelijk in hun oorzaken aan.

Emotionally Focused Therapy richt zich op emoties, het begrijpen van de liefde en de verbinding binnen de partnerrelatie.

EFT is meerdere malen wetenschappelijk onderzocht. Resultaten van onderzoek zijn:

  • EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partner relatie.
  • De resultaten laten zien dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is.
  • EFT is effectief ook bij psychische of lichamelijke klachten.
  • EFT werkt beter dan andere relatie therapieën.

Meer informatie over de Emotionally Focused Therapy, is te vinden op de site van EFT Nederland.

Interesse?
Ik bied een gratis intake gesprek aan

Voor meer informatie: